Valikko Sulje

Maaliskuu lähestyy, MIAU!!!

Kissojen lisääntymiseen liittyvä hormonitoiminta aktivoituu valon määrän lisääntyessä ja kohta taas naaraat mouruavat ja kollit kiertävät merkkailemassa ja tappelemassa. Ei aikaakaan, kun tuloksena voi syntyä kasa kissanpentuja narttukissan omistajan iloksi, mutta myös päänvaivaksi. Niin suloisia kuin pienet kissanpennut ovatkin, syntyy niitä edelleen Suomessa liikaa. Ainakin, kun ottaa huomioon ääriään myöten täyttyvät löytöeläintalot.

kisuhaukotteleeNarttukissojen sterilisaatiolla ja kollien kastraatioilla voimme ennaltaehkäistä nämä ei-toivotut pentueet. Lisäksi voimme pitää ulkona liikkuvat kissat lähempänä kotipihaa ja vähentää kissojen tappeluvammoja ja merkkailua. Narttukissan kiima kestää muutamia päiviä, mutta voi toistua parin päivän välein ja tämän mouruamisen kuunteleminen voi olla omistajalle hermoja raastavaa.

Kotikissat, joilla ei pentuja toivota, kannattaakin ehdottomasti leikkauttaa. Yleinen ikä leikkauttaa kissa on puolesta vuodesta ylöspäin, mutta jo tätä nuorempikin voidaan leikata, mikäli hormonaalista käytöstä alkaa ilmetä.

Sterilisaatiossa narttukissalta poistetaan munasarjat pienen vatsaontelohaavan kautta. Uroskissalta poistetaan kivekset kivespussien haavan kautta. Molemmat sukupuolet toipuvat leikkauksesta muutamissa päivissä. Kissat suositellaan kuitenkin pidettäväksi sisätiloissa viikon ajan leikkauksen jälkeen ja haavoja tulee seurata tulehdusten varalta. Rajua liikkumista, riehumista ja kiipeilyä täytyy rajoittaa. Tarvittaessa keksitään myös keinot siihen, ettei kissa nuole haavaansa.

Kastraation ja sterilisaation jälkeen hormonitoiminnan loppuessa aineenvaihdunta muuttuu ja energiantarve vähenee jopa kolmanneksella. Siksi onkin leikkauksen jälkeen seurattava, ettei ylipainoa ala kertymään. Ruuaksi kannattaa valita leikatulle kissalle tarkoitettu vaihtoehto eikä ruokaa kannata pitää enää vapaasti tarjolla.

Uroskissan kastraatio maksaa Hiskinmäellä 80 euroa. Ajan voi varata soittamalla tai nettiajanvarauksesta kotisivujemme kautta.

Narttukissan sterilisaatioleikkaus maksaa 120 euroa, ajanvaraus soittamalla ajanvarausnumeroon 040 3566 150.