LEIKKAUKSEEN TAI TOIMENPITEESEEN VALMISTAUTUMINEN
Leikkaukseen tulevia kissa- ja koirapotilaita paastotetaan, eli pidetään ruuatta 6-8 tuntia. Vettä saa olla saatavilla. Näitä paasto-ohjeita noudatetaan yleisimmissä operaatioissa ja rauhoitusta vaativissa toimenpiteissä. Pennuille ja potilaille, joilla on perussairaus tai muu lääkitystä vaativa tila, annamme tarkemmat ohjeet. Potilaalle otetaan klinikalle mukaan oma, lämmin peitto heräilyä ja kotimatkaa varten. Seuraamme potilaiden heräämistä 1-2 tuntia klinikalla leikkauksen jälkeen.
Jyrsijöitä ja kaneja paastotetaan vain 1-2 tuntia ennen leikkausta. Potilaalle otetaan tuttua, erityisen maistuvaa ruokaa mukaan klinikalle. Kasvinsyöjien anestesiasta toipumiselle on erittäin tärkeää, että ne saadaan syömään mahdollisimman pian heräämisen jälkeen. Siksi tarjoamme ruokaa jo heräämössä. Rauhoitusta vaativien toimenpiteiden jälkeen suosittelemme kaikille kasvinsyöjille erityistä toipilasruokaa, jotta syöminen saadaan käyntiin ja suoliston hyvinvointi säilyy.
KOTIHOITO
Leikkauksen tai toimenpiteen jälkeen potilaan on tärkeää antaa levätä. Kissat pidetään sisällä ja koirat käytetään ulkona kytkettynä vain tarpeillaan. Sisälläkään potilas ei saa riehua.
On tärkeää seurata, että potilas alkaa virtsaamaan ja ulostamaan toimenpiteen jälkeen normaalisti. Kauluri kannattaa ottaa ulkoilun ajaksi pois. Myös syömisen ja juomisen, sekä kissoilla turkinhoidon ajaksi kauluri otetaan pois. Muina aikoina haava-alue on ehdottomasti suojattava nuolemiselta!
Seuraathan potilaan yleisvointia; ruuan tulee maistua, potilas ei saa vaikuttaa kivuliaalta. Jos potilaalle ei maistu oma ruoka, tarjoa sille jotain herkullista alkuun, jottei syömättömyys yhdessä lääkkeiden kanssa rasita mahaa.
HAAVAKOMPLIKAATIOT
Noudatamme leikkauksissa asianmukaista tekniikkaa ja aseptiikkaa, silti haavatulehdus on mahdollinen komplikaatio. Haavan tulehtumisherkkyyteen vaikuttavat myös potilaan ominaisuudet, sekä hoito ja seuranta kotona. Eläinlääkäri ei voi vaikuttaa potilaan haavan paranemiseen enää kotiutuksen jälkeen. Leikkaushaavaa seurataan päivittäin. Jos haava ei eritä ja on rauhallisen näköinen, sille ei tarvite tehdä mitään. Jos haavassa on hieman eritettä, voi sitä suihkutella kädenlämpöisellä vedellä ja kuivata kevyesti painellen. Tarvittaessa aluetta voi puhdistaa esimerkiksi AniWipe-pihkapyyhkeillä. Jos haavassa on tulehduksen tyypillisiä merkkejä, (kipu, kuumotus, turvotus, eritys ja haju) ota meihin yhteyttä!
Haavaonteloon voi kertyä myös kudosnestettä tai verta pienistä hiussuonista, tilanne vaatii harvoin eläinlääkärin hoitoa. Typillinen esimerkki on kastraation jälkeen turvotus kivespusseissa. Kylmähoito on alkuun tärkeää turvotuksen rauhoittamiseksi.
Mikäli eläin juoksee, leikkii tai hyppii, haavaan voi tulla haavatyrä. Tyrä voi joskus aiheutua potilaan yksilöllisistä kudosominaisuuksista tai muusta syystä. Haava saattaa pullottaa tai haavasta voi näkyä alempia kudoksia. Suojaa haava puhtaalla siteellä ja ota välittömästi meihin yhteyttä.