Valikko Sulje

JOS KOIRA PELKÄÄ

Monet koirat jännittävät tai pelkäävät klinikkakäyntejä. Pelko ilmenee usein hermostuneena käyttäytymisenä; koira voi läähättää ja täristä, se voi yrittää piiloutua tuolin alle tai omistajan kainaloon. Lähestyttäessä se saattaa murista tai yrittää näykätä. Pelko voi näkyä myös paikoilleen jähmettymisenä, toiseen suuntaan katsomisena tai ylettömänä häsläämisenä, jolloin sitä voi olla vaikea tunnistaa.

Kaikille aroille tai klinikalla jännittäville koirille kannattaa hankkia oma kuonokoppa. Omistaja ja klinikkahenkilökunta ovat rennompia, kun koiraa ei tarvitse jännittää. Näin pystytään oleman paremmin jännittävän koiran tukena hoitotilanteessa. Koira ei pääse oppimaan, että pureminen on hyvä ja toimiva keino karkoittaa hoitohenkilökunta kauemmas. Baskerville-tyyppisen verkkokuonokopan käyttö on helppo opettaa koiralle kotona. Kopan pohjalta syötetään alkuun nameja, jolloin koira oppii itse työntämään kuononsa koppaan. Siitä pikkuhiljaa namit siirtyvät pois kuonokopasta ja koira palkitaan sen laittaessa kuononsa koppaan. Sitten se totutetaan kopan kiinnittämiseen ja käyttämiseen.

Koiran jännitystä klinikalla pyritään helpottamaan mahdollisuuksien mukaan. Koiralle kannattaa ottaa aina parhaita nameja mukaan, joita voi syöttää vähintäänkin toimenpiteen jälkeen. Kaikki koirat eivät pysty syömään kun niitä jännittää, mutta jo herkkujen haisteleminen voi antaa sille hetkeksi muuta ajateltavaa. Hoitohenkilökunta antaa parhaansa mukaan koiralle aikaa tutustua ympäristöön ja ihmisiin. Rapsuttelu ja ystävällinen jutustelu auttavat koiraa rentoutumaan.

Koiralle kannattaa opettaa käsittelyä helpottavia taitoja kotona ja harjoitella niitä myös muissa, vieraammissa ympäristöissä. Tällaisia ovat hampaiden katsominen, alustalle meno/kiipeäminen, kiinnipito istuvassa asennossa ja kyljelleen kääntyminen. Isot koirat ovat harvoin tottuneita nostamiseen. Koiran nostaminen esim. sohvalle kylkiasentoon ja tempun nimeäminen, auttaa koiraa ennakoimaan tulevia tapahtumia, näin ne eivät ole niin pelottavia. Meidän sivuiltamme löydät potilasohjeista videon, jossa esitellään koiran klinikalla tarvitsemia taitoja.

Pelokkaan koiran kanssa olisi hyvä käydä klinikalla myös muuten vaan, niin ettei mitään hoitotoimenpiteitä tarvitse tehdä. Tällaisen tutustumiskäynnin voit varata itsellesi sopivana ajankohtana. Käynnillä koira saa olla tutkimushuoneessa, tutkimuspöydällä ja harjoitella puntarille menoa. Makupaloja kannattaa varata mukaan paljon tai ottaa vaikka oma lelu, jos koira tykkää leluja kannella tai leikkiä niillä vieraassakin paikassa. Tällaiset käynnit tuovat koiralle turvaa ja hyvää luottavaista mieltä hoitohenkilökuntaa kohtaan. Se tottuu vierailemaan klinikalla, eikä odota aina pahinta meille tullessaan. Puntarilla saa käydä koska tahansa ohi kulkiessaan, koputtaa vain sivuoveen. Jo tämäkin voi auttaa arastelevaa koiraa tulemaan klinikalle paremmalla mielellä!