MAHAVAIVAT KOIRILLA JA KISSOILLA
Äkillinen mahatauti on yleinen vaiva koirilla, sen taustasyy jää useimmiten selvittämättä. Koiralla voi olla ripulia, se saattaa myös oksentaa. Oireet rauhoittuvat useimmiten nopeasti aloitetulla tukihoidolla. Kissoilla ripulin tai oksentelun taustalla voi olla monia syitä, eläinlääkäriin kannattaa olla yhteydessä herkemmin.
Eläin menettää nopeasti elimistöstään nestettä oksentelun ja ripuloinnin seurauksena. Siksi on tärkeää huolehtia riittävästä nesteensaannista suun kautta. Lemmikkiä kannattaa rohkaista juomaan esimerkiksi erilaissa makuvesillä. Kissojen veteen voi lisätä katkarapuja tai tonnikalaöljyä, koirilla voi toimia sekaan silputtu kinkku tai vaikka maustamaton jogurtti. Tarvittaessa lemmikkiä voi juottaa varovasti ruiskulla. Juomaveteen voidaan lisätä myös elektrolyyttivalmistetta (esim. Nutrisal-jauhetta) korvaamaan elimistön menettämiä suoloja.
Heti ensimmäisten oireiden ilmetessä kannattaa aloittaa suolistoa rauhoittava valmiste. Ilman reseptiä saatavia tehokkaita valmisteita ovat esimerkiksi Promax- ja Canikur-tahnat sekä Dia-Tab-tabletit. Näin oireilu saadaan usein nopeasti rauhoittumaan, ilman että se ehtii kunnolla alkaakaan! Ruokaa tarjotaan hyvin pieniä määriä useita kertoja päivässä. Näin elimistön käyttöön saadaan hyvin sulavaa ravintoa ja suolisto pysyy toiminnassa. Tukihoitona voidaan jatkaa koiralle Canius-maitohappobakteerivalmistetta 4 viikon ajan suoliston bakteerikannan palauttamiseksi.
KOIRAN RUOKINTA
Koiran nesteentarve vuorokaudessa on 1/2dl/kg, eli 20kg:n koira tarvitsee nestettä litran päivässä. Jos koira menettää nesteitä normaalia enemmän, tarve nousee.
Ruuaksi tarjotaan esimerkiksi mahaystävällistä kauravelliä (1/2l vettä + 1dl kaurahiutaleita, haudutetaan pitkään) ja helposti sulavaa rasvatonta tai vähärasvaista keitettyä seitä, kananlihaa tai jauhelihaa. Lisäksi voidaan antaa raejuustoa. Ensin aloitetaan aivan pienillä annoksilla, joita tarjotaan 1-3h välein; pienelle koiralle riittää pari teelusikallista ja isolle muutama ruokalusikallinen. Suoliston häiriöihin sopii myös Royal Caninin Gastro Intestinal. Jos koira ei oksenna, voidaan seuraavana päivänä annosta jo nostaa ja koiran toipuessa alkaa palata pikkuhiljaa sen omaan ruokaan.
KISSAN RUOKINTA
Kissan mahasuolikanava saattaa ärtyä ruuan vaihdon yhteydessä, tai jos se on päässyt syömään jotain sopimatonta. Jatkuvat tai pitkittyneet mahavaivat kertovat usein sopimattomasta ruokavaliosta.
Akuutin ripulin yhteydessä ruokintaa ei suositella muutettavan merkittävästi. Tarjoa pieniä määriä useita kertoja päivässä herkullista ruokaa, jonka tiedät aiemmin kissalle sopineen. Lisää ruokaan hieman nestettä, koska kissat ovat muutenkin huonoja juomaan. Ruuan tarjoaminen hieman lämmitettynä ja kissan mielestä hyväntuoksuisten ruokien (tonniakla, katkarapu jne) tarjoaminen voi innostaa kissaa syömään. Jos kissa on ruokahaluton tai oksentaa useamman kerran, ole yhteydessä eläinlääkäriin.