MITÄ AKUPUNKTIO ON?
Akupunktio tulee latinan kielen sanoista acus(neula) ja pungare(lävistää). Se on ikivanha aasialainen kivunhoitomenetelmä jossa akupunktiopisteitä käsitellään steriileillä kertakäyttöisillä teräsneuloilla. Pidempikestoinen vaikutus saadaan aikaan ns. kulta-akupunktiolla, jossa kirurgisella toimenpiteellä asetetaan kultahippuimplantteja stimuloimaan akupunktiopisteitä. Akupunktiopisteissä on todettu alhaisempi ihon elektroninen vastus ja näillä ihoalueilla on paljon vapaita hermopäitä, hermokimppuja, verisuonitusta ja puolustussoluja.
Hiskinmäen Eläinsairaalassa akupunktiohoitoja antaa eläinlääkäri Tytti Harjuhahto. Hän on suorittanut IVAS:n (International Veterinary Acupuncture Society) eli Kansainvälisen Eläinlääkäreiden akupunktioyhdistyksen tutkinnon.
MITÄ AKUPUNKTIOLLA VOIDAAN HOITAA?
Akupunktiota voidaan käyttää sairauksien hoitoon, ennaltaehkäisyyn ja tukihoitona. Yleisemmin akupunktiolla hoidetaan kiputiloja ja tuki- ja liikuntaelinsairauksia. Akupunktio soveltuu myös muiden sairauksien hoitoon, esim. hormonaaliset sairaudet, ruoansulatuskanavan sairaudet ja allergiat, sekä immunologisen järjestelmän häiriöt. Akupunktiolla ei voida korvata kirurgista tai lääkkeellistä hoitoa, ja vasta-aiheina ovat mm. kasvainsairaudet.
ELÄINTEN AKUPUNKTIO KÄYTÄNNÖSSÄ
Ennen akupunktiohoitoa eläimelle tehdään kliininen tutkimus ja tarvittaessa otetaan verinäytteitä ja tehdään ultraääni- ja röntgentutkimuksia. Potilaan omistajaa haastatellaan ja neuvotellaan yhdessä asiakkaan kanssa, onko akupunktio sovelias hoitomuoto kyseiselle potilaalle ja sen vaivaan.
Eläimet suhtautuvat akupunktiokäsittelyyn yleensä rauhallisesti eikä eläintä tarvitse rauhoittaa perinteistä akupunktiohoitoa varten. Joskus eläimet reagoivat neuloja laitettaessa ja osa akupunktiopisteistä on arempia kuin toiset. Hoito aloitetaan pisteistä, jotka eivät ole niin arkoja ja joilla on erityisen rentouttava vaikutus. Hoitoaika on 20-30 min. Hoitojaksoista sovitaan potilaskohtaisesti, mutta yleensä hoitoja annetaan esim. 4 kertaa viikon välein aina tarvittaessa.
Hoidon jälkeen pistokohtaan voi tulla mustelma, ihossa olevat pienet verisuonet voivat rikkoontua. Hoidolla on useimmiten rentouttava vaikutus, joten lemmikki voi olla väsynyt. Akupunktio kiihdyttää aineenvaihduntaa, lemmikki saattaa juoda runsaammin ja virtsata enemmän seuraavan vuorokauden aikana. Akupunktiohoitopäivänä lepäillään, ei tehdä pitkiä lenkkejä tai mennä harrastuksiin koiran kanssa.