Valikko Sulje

Narttukoiran sterilisaatioleikkaus

Narttukoirien sterilisaatioleikkauksen tarkoituksena on estää koiran lisääntyminen. Tällöin narttukoiralta jää pois juoksut ja mahdolliset valeraskaudet. Leikattu narttukoira välttää myös vanhemmilla narttukoirilla yleisesti esiintyvän märkäkohdun, joka on hormonaalinen sairaus.  Jos narttukoiralla ei aiota teetättää pentuja, sen leikkaaminen voidaan tehdä nuorena. Toki leikkauksen voi tehdä tarpeen ja tilanteen mukaan aikuiselle ja vanhallekin koiralle. Leikkauksessa poistetaan pelkästään munasarjat tai niiden lisäksi poistetaan koko kohtu aina kohdun kaulaan asti. Nykytietämyksen mukaan pelkkä munasarjojen poisto riittää ja kohtu surkastuu noin vuoden kuluessa leikkauksesta. Jos kohdussa on muutoksia tai jos koiralla on ollut hormonaalisia sairauksia, on syytä poistaa munasarjat ja koko kohtu. Leikkaus voidaan tehdä perinteisellä avoleikkauksella tai tähystysleikkauksella. Tähystysleikkauksen hyötynä on lyhyet haavat ja tämän vuoksi haavan nopeampi paraneminen. Lisäksi tähystysleikkauksessa tulee vähemmän kiinnikkeitä ja kudosvaurioita kuin avoleikkauksessa. Pienellä koiralla (alle 7 kg) perinteiselläkin leikkauksella leikkaushaava on lyhyt ja paraneminen nopea. Eläinsairaalamme eläinlääkärit tosin tekevät keskikokoisille ja isoille koirillekin perinteisessä leikkauksessa kohtalaisen lyhyen haavan.

Sterilisaatioleikkauksen tiedetään ehkäisevän maitorauhaskasvaimia. Tämä koskee erityisesti ennen kolmatta juoksua tehtyjä leikkauksia. Hyöty on suurin ennen ensimmäistä juoksua leikatuilla narttukoirilla.

Leikatuilla narttukoirilla on lihomistaipumusta, mutta nuorena leikatuilla tämä ei ole niin yleistä kuin vanhemmilla koirilla. Lihominen johtuu lisääntyneestä ruokahalusta ja omistajan antamasta liian suuresta ruokamäärästä. Leikatuilla koirilla on tärkeää vähentää ruokamäärää, jotta lihominen vältetään.

Joillakin leikatuilla nartuilla yksilöstä ja rodusta riippuen voi tulla karvan laadun muutoksia leikkauksen jälkeen.

Leikatut koirat ovat aktiivisempia ja leikkisämpiä vielä vanhemmalla iälläkin. Leikatut koirat ovat usein myös rennompia leikkaamattomiin verrattuna, tässä tosin on paljon yksilöllisiä eroja.

 

Osalla narttukoirilla voi sterilisaatioleikkauksen jälkeen tulla virtsanpidätyskyvyttömyyttä. Tätä esiintyy alle 20 %:lla leikatuista nartuista.  Joillekin nuorena leikatuille narttukoirille voi tulla emätinsurkastuma, joka vaatii joskus hoitoa. Tämä on yleisempää ylipainoisilla kuin normaalipainoisilla nartuilla.

Narttukoiran leikkausikä suositus vaihtelee, koska mahdolliset haittavaikutukset ovat rotusidonnaisia. Yleinen leikkausikä suositus on ensimmäisen juoksun jälkeen. Leikkaus on hyvä tehdä kohdun ollessa lepotilassa eli noin 2 kuukautta juoksun jälkeen tai hyIMG_56652vissä ajoin ennen seuraavaa juoksua. Leikkausta ei mielellään tehdä valeraskauden aikana, mutta tarvittaessa valeraskausoireet hoidetaan lääkkeellisesti leikkauksen jälkeen.  Narttukoiran voi leikata myös jo 3- 4 kuukauden iässä. Nuorena leikatuilla koirilla on tehty rotukohtaisia tutkimuksia haittavaikutuksista ja näitä tutkimuksia on syytä tarkastella kriittisesti huomioiden tutkittujen koirien määrä ja rotu eikä niiden tuloksia pidä yleistää koskemaan kaikkia koiria. Tutkimuksissa mukana olevien rotujen kohdalla leikkausiän valinnasta kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa.  Tutkimuksissa kultaisilla noutajilla, unkarin vislalla ja rottweilereilla on tiettyjä kasvainsairauksia esiintynyt enemmän nuorena leikatuilla kuin vanhemmalla iällä leikatuilla. Kääpiöroduilla voi nuorena leikatuilla on suurempi alttius struviittikiteille kuin vanhemmalla iällä leikatuilla. Struviittikiteet liittyvät koirilla toistuviin virtsatietulehduksiin ja virtsankarkailu voi altistaa virtsatietulehduksille.

Narttukoiran sterilisaatiosta on pääsääntöisesti hyötyä, mutta jokainen omistaja harkitsee oman koiransa kohdalla leikkaustarpeen ja leikkausiän. Autamme ja neuvomme mielellämme asian pohtimisessa.