Valikko Sulje

Tiedätkö mitä koirasi puuhaa poissa ollessasi?

Koirilla voi olla monenlaisia yksinolo-ongelmia. Eroahdistusta ja yksinolopelkoa, tavaroiden ja paikkojen rikkomista tylsistymisen vuoksi, liiallista ohi kulkevan liikenteen vartiointia ja reviirin puolustamista, tarpeidentekoa sisälle… Ongelmien laadun selvittämiseksi on tärkeää, että yksinoloa saadaan videoitua. Näin voidaan arvioida koiran käyttäytymistä ja miettiä sen taustalla olevia syitä helpommin. Jos koirallasi on ongelmia olla yksin, asiaan kannattaa puuttua mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Näin ongelma ei pääse pahenemaan.

Valitettavasti omistaja saa tiedon esimerkiksi lemmikkinsä haukkumisesta vasta, kun naapurit ovat sitä jo pidempään kuunnelleet. Siksi olisi erittäin tärkeää, että jos naapurissa koira vinkuu tai haukkuu, tieto välitettäisiin omistajalle mahdollisimman pian. Näin tilanteeseen voidaan puuttua ja lemmikki saa apua tilanteeseensa. Kaikkien koiran omistajien kannattaa silloin tällöin kysäistä naapureilta kuuluuko kodista koirien ääntelyä.

Kun ongelman laatua on selvitetty, sen ratkaisemiseksi laaditaan harjoitusohjelma yhdessä eläinlääkärin kanssa. Jos yksinoloon liittyy pelkoa tai ahdistusta, voidaan miettiä myös lääkitystä harjoitusten tueksi. Lisäksi lievissä tapauksissa kannattaa käyttää ilman reseptiä saatavia, lääkkeettömiä lisäravinteita ja feromonivalmisteita. On olemassa ohjelmia, joihin saa nauhoitettua esimerkiksi omistajan puhetta, jota soitetaan, jos metelitaso kotona nousee liian korkeaksi tai appeja, jotka nauhoittavat ääntä kotoa tietyn melutason ylittyessä.

Nuorten koirien kanssa rauhoittumis- ja yksinoloharjoitukset ovat tärkeä osa kasvatusta. Kun pentu oppii olemaan kotona levollisena ja rauhallisena, koko perhe säästyy turhalta stressiltä. Pennulle kannattaa järjestää pientä puuhaa päivän ajaksi. Toiset koirat oppivat kaivelemaan herkkuja ja nappuloita tyhjistä maitopurkeista, limsapulloista tai aktivointiin tarkoitetuista kumileluista. Omistajan on kuitenkin totutettava koira tällaisiin tehtäviin ennen kuin se jätetään puuhailemaan niiden kanssa yksinään. Jos koira syö kaikki tehtävistä irtoavat kappaleet, ei puuhailu ole turvallista vaan saattaa johtaa leikkauspöydälle. Luut ovat myös ongelmallista viihdykettä; toisten koirien mahat kestävät raakoja luita hyvin ja koira saa toteuttaa luontaista pureskelun tarvettaan sallitusti, toiset taas hotkivat luut aivan liian suurina paloina tai oksentelevat ja ripuloivat herkästi. Huolehdithan, että jätät koirallesi vain turvallista tekemistä!

Lisätietoa rauhoittumis- ja yksinoloharjoituksista, yksinolo-ongelmista ja eroahdistuksesta saat meiltä klinikalta!