Talvi on hallinäyttelyiden ja -treenien aikaa! Kun paljon koiria liikkuu samoissa tiloissa, myös tautiriski kasvaa. Välttämällä lähikontaktia ja pitämällä oireilevat tai sairaat koirat pois halleista, vältytään isommilta epidemioilta.
Hallissa treenaaville tai näyttelyissä käyville koirille suositellaan perusrokotusten lisäksi sieraimen kautta laitettavaa kennelyskärokotetta. Siinä on parainfluenssaviruksen lisäksi suoja myös Bordetella Bronciseptica -bakteeria vastaan. Kennelyskän oireita ovat väsymys, yskä ja limaiset yskökset ja kuumeiluakin saattaa esiintyä. Yskös oire vaikuttaa usein siltä, kuin koira yökkäisi tai oksentaisi vaahtoa. Jos koira syö, juo, on virkeä ja kuumeeton, hoidoksi riittää lepo ja tulehduskipulääke. Jos potilaan vointi huononee tai tauti pitkittyy, kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Sairastunut koira ja perheen muut koirat pidetään poissa treeneistä vielä paranemisen jälkeenkin, koska kennelyskän tartuttaminen jatkuu taudinaiheuttajasta riippuen jopa viikkoja oireiden päättymisen jälkeen.
Halleista on mahdollista saada myös nenäpunkkitartunta. Useimmiten nenäpunkki tarttuu lähikontaktissa, joten koirien ei kannata antaa haistella toisiaan. Näin saatat onnistua välttämään myös kennelyskätartunnat. Muutenkin yleisestä hygieniasta kannattaa pitää huolta; koirat pidetään odotusajat omissa häkeissään tai autossa ja yhteiskäytössä olevat häkit puhdistetaan aina käytön jälkeen, eikä yhteisiä alusia käytetä. Nenäpunkkitartunnan yleisin oire on ns. reverse sneezing, jossa koira ryystää ilmaa nenän kautta punkkien kutittaessa nenäonteloissa. Kun epäillään nenäpunkkitartuntaa, perheen oireilevalle koiralle tehdään kliininen tutkimus. Jos muita sairauden oireita ei havaita, yleensä aloitetaan lääkitys tyypillisten oireiden perusteella. Kaikki perheen koirat hoidetaan kerralla.
Mukavia harrastushetkiä!