Valikko Sulje

Rokotukset suojaavat lemmikkejämme tarttuvilta taudeilta

pentu

Suomessakin esiintyy säännöllisesti pieniä virustautiepidemioita, joilta kissat ja koirat olisi helppo suojata pitämällä rokotussuoja voimassa. Tällaiset virusinfektiot, esimerkiksi parvovirus ja kissaruttovirus, saattavat olla hengenvaarallisia rokottamattomille pennuille ja yksilöille, joiden vastustuskyky on alentunut sairauden tai lääkityksen vuoksi. Osa viruksista tarttuu yli eläinlajirajojen.

Rokottamattomien pentujen kanssa kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta verrattuna aikuiseen rokotettuun koiraan: Älä vie pentua paikkoihin tai tapahtumiin, joissa on paljon koiria tai kissoja. Tällaisia ovat esimerkiksi hoitolat, koiranäyttelyt ja koirapuistot. Eläinlääkärissä käydessänne pitäkää huolta, ettei pentu kuljeskele ympäriinsä piha-alueella tai klinikkatiloissa. Myös odotushuoneessa turvallisinta on pitää pentu sylissä. Suurin osa eläinlääkärin asiakkaista on paikalla sairauden oireiden vuoksi. Virustaudit kulkeutuvat myös esimerkiksi kengänpohjissa.

Pienten, rokottamattomien koiranpentujen on turvallisinta tutustua tuttuihin aikuisiin rokotettuihin ja terveisiin koiriin. Näin sosiaalistuminen saadaan käyntiin jo herkkyyskautena. Rokotteiden antama suoja tulee täysin voimaan vasta pennun ollessa n. 5 kuukauden ikäinen, sen jälkeen pennun kanssa uskaltaa liikkua vapaasti.

Otattehan huomioon, että Suomen Kennelliitto on tarkentanut ohjeistustaan liittyen raivotautirokotteen voimassaolon alkamisajankohtaan. Ensimmäisen tai vanhentuneen rokotteen laittopäivästä lasketaan kolmen viikon varoaika, jonka jälkeen katsotaan rokotussuojan alkavan. Näin ollen koira saa osallistua tapahtumiin seuraavana päivänä varoajan päättymisen jälkeen eli 22. päivä rokotuksesta.

Kertauksena vielä pentujen rokotusohjelmat:
– Kissanpennut rokotetaan 12 ja 16 viikon iässä kolmoisrokotteella (kissarutto, kissaflunssat). Rokote uusitaan vuoden iässä.
– Koiranpennut rokotetaan myös 12 ja 16 viikon iässä. 12-viikkoisena pentu saa kolmois- tai nelosrokotteen. Pakollisia rokotuksella vastustettavia tauteja ovat penikkatauti, parvo ja tarttuva maksatulehdus. Lisäksi rokotteessa voi olla suoja kennelyskää vastaa. Kolmois- tai nelosrokotus uusitaan 16-viikon iässä, jolloin annetaan myös raivotauti- eli rabiesrokotus.