Valikko Sulje

Nyt se myrkyn lykkäs!

Lämpimänä kesänä kyynpuremat ovat tavallisia koirilla ja niitä on joskus myös kissoilla. Koirilla kyynpurema on yleensä kuonossa, pään alueella tai etutassuissa. Kissoilla kyynpurema on usein etutassussa. Kyy yleensä väistää ihmistä ja eläintä, mutta koirien ja kissojen ympäristön tutkimisinto, koirien nopeat liikkeet ja kissojen hiljainen hiipiminen voi saada kyyn puolustutumaan.

kärmes

Kyynpureman aiheuttama vaurio riippuu eläimen elimistöön joutuneen myrkyn määrästä.  Joskus kyseessä voi olla kuiva purema, jolloin kyy ei ruiskuta myrkkyä kohteeseen. Pään ja kaulan alueella kyyn purema voi aiheuttaa hengenahdistusta ja vakavaa kudosturvotusta. Myrkky sisältää valkuaisaineita, joilla on hajotessaan myrkytysvaikutus munuaisiin ja muihin sisäelimiin. Myrkky voi vaurioittaa myös sydänlihasta ja häiritä veren hyytymistä. Tärkein hoito puremaan  on nopeasti aloitettu suonensisäinen nesteytys, jolla edesautetaan munuaisten toimintaa. Kyytableteista ei ole merkittävää apua. Niiden sisältämä kortisoni voi jopa huonontaa munuaisten selviytymistä myrkyn aiheuttamasta rasituksesta.

Nesteytyksen lisäksi kyyn pureman hoitoon kuuluu kivunlievitys. Purema on usein erittäin kipeä. Kipulääkkeenä käytetään opioidipohjaisia lääkkeitä, jotka eivät rasita munuaisia toisin kuin tavanomaiset tulehduskipulääkkeet. Lisäksi klinikalla aloitetaan mahansuojalääkitys, koska kyynmyrkky aiheuttaa mahalaukun limakalvon ärsytystä. Joskus purema-alue saattaa tulehtua ja turvotus on voimakasta. Hoitona käytetään tarvittaessa myös antibioottia. Tarvittaessa vakavimmissa puremissa voidaan käyttää vastaseerumia käärmeenpuremaan. Vastaseerumi hillitsee oireita ja nopeuttaa parantumista.

Potilaalta tarkistetaan verestä munuaisarvot, punasolujen prosentuaalinen osuus (hematokriitti) ja valkuaisarvo.

 

Ensiapu kyynpuremassa

  • pidä puremakohta tai potilas mahdollisimman liikkumattomana
  • älä anna tulehduskipulääkettä tai kortisonitabletteja (kyytabletti tai käärmetabletti)
  • ota viipymättä yhteyttä eläinlääkäriin!