Valikko Sulje

Inhoaako kissasi kuljetuskoppaan menoa?

Osallistu koulutushaasteeseemme! Kuinka pitkälle saat koulutettua boxiin menoa viikon aikana? Lähde Väinö-kissan mukana kokeilemaan. Tarvitset vain naksuttimen, herkkuja ja 10 minuuttia!

Päivä 6: perjantai

Viimeisessä harjoituksessamme saatiin lisää varmuutta boxiin menoon kannen ollessa osin paikoillaan. Selkeästi kansi saa boxin muistuttamaan enemmän sitä pelottavaa kuljetuskoppaa, josta johtuen Väinö tarvitsee aikaa ja harjoitusta. Vain antamalla kissan edetä omaan tahtiinsa, saadaan mielikuva oikeasti muutettua positiiviseksi ja kissa menemään boxiin jatkossakin mielellään. Jos käytös ei ole sujuvaa, eli kissa ei lyhyen ajan sisällä palkitsemisesta ala tarjota käytöstä uudestaan, ollaan todennäköisesti edetty liian nopeasti. Tai sitten palkinto ei motivoi tarpeeksi.

Tavoitteena ja valmiina käytöksenä olisi, että kun boxi otetaan esille ja luukkuu avataan kissan ollessa paikalla, se menee boxiin heti innokkaasti. Tätä valmista käytöstä harjoitellaan edelleen, aikaa pidennetään ja boxia kannellaan kissa kyydissä. Sitten kun on oikeasti mentävä vaikka eläinlääkäriin, kissalla on niin paljon hyviä boxiin menokokemuksia, että se selviää siitä yhdestä negatiivisesta. Samoin kuin koirat, joiden kanssa autoillaan paljon – eivät ne ajattele pahaa autosta, jos se kerran vuodessa vie eläinlääkärin vastaanotolle.

Tsemppiä kaikille jatkoharjoituksiin!

Päivä 5: torstai

Tämän harjoituksen kuluessa jouduttiin kriteeriä hieman säätämään. Aluksi tavoitteena oli saada Väinö menemään jo katolliseen boxiin, mutta kissa näytti hyvin pian, että tehtävä oli liian vaikea. Niinpä harjoitusta helpotettiin ja tänä iltana jatketaan! Katsotaan maanantaina, mihin asti lopulta päästiin seitsemässä päivässä =)

Loppupuolella videota kissa ei ole oikein halukas tarjoamaan mitään, joten boxi ja näin myös palkan mahdollisuus nostetaan hetkeksi pois kissan ulottuvilta. Tätä voi kokeilla, jos eläin jostain syystä ei tarjoa mitään käytöstä kohteen suuntaan. On tärkeää miettiä, mistä tilanne johtuu. Väinön tapauksessa tässä harjoituksessa kriteeri oli aluksi liian korkealla, eikä kissa sen jälkeen innostunut harjoituksesta tavalliseen tapaansa. Seuraavalla kerralla on tärkeää järjestää harjoitus niin, että kissa pääsee onnistumaan ja sitä päästään palkkaamaan useammin.

Päivä 4: keskiviikko

Tässä harjoituksessa otettiin tavoitteeksi saada muutama laadukas toisto ja palkata Väinöä hieman pidempään boxiin. Toinen tavoite oli saada kissa kääntymään boxissa kohti ovea, joka helpottaa harjoitusta jatkossa, kun kansi laitetaan paikoilleen.

Päivä 3: tiistai

  • Pientä edistystä on havaittavissa! Tämä on vasta kolmas harjoitus ja kissa ilmestyy paikalle heti, kun koppa otetaan esiin. Aiemmin piti odotella Väinön saapumista ja alkuun houkutella sitä lähemmäs koppaa. Nyt se ei enää osoita pelkoa boxin nähdessään. Tässä harjoituksessa oli tavoitteena saada kissa kokonaan koppaan. Se selkeästi hieman varoi vieläkin boxiin astumista ja toivoi, että pelkillä etujaloilla astuminen riittäisi.

Koulutuksen tulee edetä kokoajan. Sheippaukseksi kutsutaan toiminnan aikaansaamisen keinoa, jossa haetaan halutus suuntaista toimintaa ja annetan eläimen itse yrittää koko ajan enemmän. Tässä on helposti vaarana, että eläin vakioi jonkun tietyn käytöksen eli tarjoaa vain samaa, eikä koulutus edisty. Olennaista on lukea eläintä ja päättää, koska kannattaa odottaa hieman kauemmin jos eläin vaikka tarjoaisi jo enemmän!

  • Haluttua edistystä ei tuntunut alkuun tapahtuvan, joten boxin asentoa muutettiin hieman. Lisäksi varsinaisen palkan jälkeen Väinö sai ylimääräisen namin (ilman naksautusta) boksin ulkopuolelle, jotta se saatiin helposti pois boxista. Näin se sai mahdollisuuden tulla sinne uudestaan ja osoittaa, että oli oikeasti tajunnut, mistä tässä hommassa oli kysymys!

Jos olosuhteissa on jotain, mitä muuttamalla eläimellä on paremmat mahdollisuudet onnistua, muuttaminen kannattaa. Aina ei tietenkään voi tietää, viekö muutos oppimista eteenpäin vain taaksepäin. Olennaista on katsoa rauhassa, eikä kokoajan muuttaa jotain. Vain yhtä asiaa kerrallaan.

  • Harjoituksen lopulla Väinö menee kuin meneekin lootaansa pari kertaa kokonaan. Tähän on hyvä lopettaa! Harjoituksesta tulikin pitkä, melkein 10 minuuttia. Jännittävää nähdä, miten seuraava harjoitus sujuu!

Olisi hyvä käynnistää ajasti harjoituksen alkaessa, tai seurata kellosta kestoa. Näin harjoitukset eivät venyisi liian pitkiksi. Yleissääntö on, että mielummin liian lyhyt harjoitus kuin liian pitkä.


Taustalla huuteleva lapsi ei kuulemma saanut traumoja. Hän oli tietoinen harjoituksesta ja sen kestosta. Ei kuitenkaan siitä, että se tulee nettiin =) Myöskään taustalla maukuva ja romisteleva toinen kissa ei kärsinyt henkisiä tai fyysisiä vammoja. Se pääsi myös treenaamaan Väinön harjoituksen jälkeen. Sen sijaan ovi, jonka takana se oli, kärsi hieman vaurioita.

Päivä 2: maanantai

  • Harjoittelu jatkuu. Taas aloitetaan käsikosketuksella. Väinö ei vielä ole ymmärtänyt, että kuljetuskopan alaosa on merkittävässä roolissa tässä harjoituksessa vaan keskittyy puskemaan ja toivoo saavansa ruokaa sillä tavalla. Näin se saadaan paremmin orientoitumaan kohti kohdetta ja päästäänkin pian palkkaamaan kohteen lähestymisestä.
  • Kissan kouluttaminen vaatii kärsivällisyyttä… Tänään päästään nopeammin jo laatikkooan kahdella tassulla, mutta vieläkin kohde on sen verran epämiellyttävä, ettei kissa lähde kääntymään laatikossa. Näin sen ei koskaan tarvitse laittaa kuin kaksi etujalkaansa laatikkoon ja peruuttaa pois. Ehkä kokeilemme illalla vaikuttaa tähän palkan suunnalla ja palkka toimitetaankin laatikon sisään yläpuolelta kädestä. Katsotaan miten se vaikuttaa…

(videota tällä kertaa hieman nopeutettu ajan säästämiseksi)

Päivä 1: sunnuntai

  • Väinö-kissa on 8-vuotias maatiaiskissa, joka lajilleen ominaisesti inhoaa kuljetuskoppaa. Väinöllä on ruoka-ajat, joten iltaisin se on nälkäinen ennen ruokatarjoilua. Koulutukset ajoitetaan tähän hetkeen. Palkkana Väinö saa tavallista grillimakkaraa pieniksi kuutioiksi leikeltynä. Väinöä ei ole erikseen opetettu naksuttimen ääneen, se oppii harjoituksen edetessä, että ääni tarkoittaa makupalan ilmestymistä.

On erittäin tärkeää, että merkkiääni seuraa aina ennen herkkua. Se kertoo, että kissa onnistui ja sen kannattaa jatkaa samansuuntaista toimintaa. Voit käyttää myös sanaa tai naksautusta kielellä. Kunhan ääni on aina samanlainen, eikä kissa kuule sitä muulloin.

  • Ensin Väinö ei halua lähestyä boxia ollenkaan. Koska kissoille on hyvin tyypillistä koskettaa nenällä ojennettua kohdetta, se saa ensin muutaman naksautuksen ja palkan koskettaessaan peukaloa nenällään. Näin kissa saadaan lähemmäs kohdetta ja osallistumaan koulutukseen. Kun kissa on lähempänä kohdetta, aletaan palkita kohteen lähestymisestä.

Alussa kannattaa huomioida ihan pienikin onnistuminen, esimerkiksi katse tai pieni siirtyminen kohti boxia. Kukin eläinyksilö etenee omaan tahtiinsa ja me poimimme käytöstä, jota toivomme lisää. Näin eläimen oppiminen on kaikista tehokkainta!

  • Harjoituksen edetessä on tarkkailtava kissan jaksamista ja halukkuutta opiskeluun. Väinölle ruoka kelpaa, joten harjoitusta jatketaan. Kun kissa suostuu jo rohkeasti lähestymään boxia, annetaan palkka boxin pohjalle, ensin hyvin lähelle reunaa. Pian Väinö ei saa palkkaa enää puskemalla boxin laitaa, vaan sen täytyy kohdentaa huomionsa laatikon sisälle.

Palkan suunnalla voidaan auttaa harjoituksen etenemistä. Kun palkka ilmestyy boxin pohjalle, se lisää kissan mielenkiintoa kohdetta kohtaan ja saa sen ehkä halukkaammin astumaan sinne takaisin.

  • Etenimme jo niin pitkälle, että Väinö laittoi molemmat etujalkansa laatikkoon! Oppiminen tapahtuu jokaisella omaan tahtiin ja lupaavan alun jälkeen saattaa tapahtua taantumista. Kaikki kouluttaminen vaatii kärsivällisyyttä, eikä hitaammankaan alun jälkeen kannata lyödä hanskoja tiskiin!

Lopuksi Väinö saa palkan boxin ulkopuolelle ja boxi nostetaan piiloon odottamaan seuraavaa harjoituskertaa. Näin kissalle kerrotaan selkeästi, koska harjoitus loppuu. Ehkä Väinö jäi miettimään, että olisi halunnut vielä harjoitella ja on innokkaana mukana kun seuraava tilaisuus tarjoutuu!