Valikko Sulje

Hyvää kansainvälistä rabiespäivää!

Laumaimmuniteetti on rokotuksiin liittyvä termi. Sillä kuvataan suojaa, joka aikaansaadaan rokottamalla suurin osa populaatiosta. Näin taudin eteneminen estyy ja myös rokottamattomat yksilöt voivat selvitä tartunnalta. Erityisesti vakavien tautien ollessa kyseessä, laumaimmuniteetin saavuttaminen ja ylläpitäminen on erittäin tärkeää. Tämän vuoksi kaikki koirat ja ulkona liikkuvat kissat tulee rokottaa Suomessa raivotautia vastaan.

Rabies eli raivotauti on kuolemaan johtava keskushermostosairaus. Se kuuluu vastustettaviin eläintauteihin. Rabies tarttuu eri nisäkäslajien välillä, myös ihmisiin. Näin se kuuluu zoonooseihin, ihmisten ja eläinten yhteisiin sairauksiin. Siihen ei ole parannuskeinoa. Luonnossa raivotautia levittävät mm. sudet, supikoirat ja ketut. Villieläin tai lemmikki voi levittää tautia eteenpäin jo ennen oireiden alkamista. Taudinkuvaan kuuluu mm. itsesuojeluvaiston puuttuminen, jonka vuoksi raivotautia sairastavat villieläimet voivat tulla ihmisten ja lemmikkien lähelle ja käyttäytyä kesymmin, kuin tavallisesti. Mielikuvissa raivotautinen eläin nähdään aggressiivisena ja kuolaavana, mutta sairastuneet eläimet voivat olla yhtä hyvin rauhallisia, vetäytyviä ja poissaolevia.

Raivotautia esiintyy Venäjällä ja Baltian maissa, sekä monessa Keski- ja Etelä-Euroopan maassa. Suomen itärajaa suojataan syöttirokottein, mutta jokaisen lemmikin omistajan on syytä osallistua taudin vastustamiseen rokottamalla asianmukaisesti omat eläimensä sekä huolehtimalla lemmikkien tuonti- ja vientivaatimuksista. Suomi on ollut virallisesti raivotautivapaa maa vuodesta 1991 asti. Vuonna 2003 Suomessa on todettu raivotauti Virosta tuodulla hevosella ja vuonna 2017 Intiasta tuodulla koiranpennulla. Lepakkoraivotautia on todettu Suomessa viimeksi 2016 Inkoossa ja 2017 Leppävirralla. (Lähde; www.ruokavirasto.fi)

Lisätietoa lemmikin rokotuksista saat henkilökunnaltamme!