Valikko Sulje

Diagnostinen kuvantaminen

Röntgentutkimukset

Röntgentutkimukset ovat olennainen osa eläinten sairauksien tutkimisessa. Näitä tutkimuksia ovat keuhko- ja vatsaontelokuvaukset, luusto- ja hammaskuvaukset. Suoradigitaalinen röntgenkuvaus parantaa kuvan laatua ja nopeuttaa röntgentutkimusta.  Uuden tekniikan myötä turvallisuus paranee, kun röntgenkuvia voidaan ottaa pienemmillä kuvausarvoilla. Pääsääntöisesti eläinlääkärimme tulkitsevat röntgenkuvat itse potilaskäynnin yhteydessä.  Joidenkin potilastapausten kohdalla eläinlääkärimme tulkitsevat ja lausuvat röntgenkuvat yhdessä ja lausunto lähetetään omistajalle potilaskäynnin jälkeen.  Sähköinen tiedon siirto mahdollistaa kuvien lähettämisen klinikoiden välillä ja kuvien toimittamisen asiakkaalle sähköpostitse.

Suhtaudumme eläinsairaalassamme vakavasti säteilyturvallisuuteen ja noudatamme ns. oikeutusperiaatetta; röntgenkuvauksesta saatavan hyödyn on oltava suurempi kuin säteilystä aiheutuva haitta. Lemmikkien röntgentutkimuksissa joudutaan usein potilasta rauhoittamaan, jotta kuvista saadaan diagnostisesti laadukkaat.

Ultraäänitutkimukset

Perustason ultraäänitutkimuksiin kuuluvat mm. tiineysultraäänitutkimukset sekä kohdun ja vatsaontelon elinten tutkimukset. Vaativampia ultraäänilaitteella suoritettavia tutkimuksia ovat esimerkiksi laajat vatsaontelon ja sydämen ultraäänitutkimukset. Sydämen toimintaa arvioitaessa ultraäänellä saadaan tärkeää tietoa kammioiden seinien paksuuksista, veren virtauksista ja sydämen supistuvuudesta. Tietoja käytetään sydänsairauksien diagnosoinnissa ja lääkityksiä suunniteltaessa. Tarvittaessa myös pehmytkudoksia, kuten lihaksia ja jänteitä voidaan tutkia ultraäänilaitteella.  Elimistä on myös mahdollista ottaa ohutneula- tai nestenäytteitä ultraääniohjauksessa.

***