Valikko Sulje

Kanien RHD

RHD-virusta vastaan on kehitetty rokote, joka antaa kanille suojan tartuntaa vastaan. Rokote voidaan antaa yli 10-viikkoisille kaneille ja se tulee uusia vuosittain parhaimman rokotesuojan saavuttamiseksi. Kevään 2020 kuluessa myös meille Hiskinmäelle on tulossa kanien rokotteita!

RHD (Rabbit hemorrhagic disease) on kalikiviruksen aiheuttama verenvuototauti, joka lähes poikkeuksetta johtaa kuolemaan. Tauti tarttuu vain jäniseläimiin, ei esimerkiksi ihmisiin, koiriin tai kissoihin. RHD ei ole varsinaisesti uusi tauti, sillä sitä on tavattu ensimmäisen kerran Kiinassa jo 1980-luvulla, mutta Suomeen tauti rantautui vasta vuonna 2016. Ensin tautia tavattiin vain citykaneissa, mutta jo vuotta myöhemmin tehtiin ensimmäiset tartuntahavainnot myös lemmikkikaneissa.

RHD:sta on olemassa kahta eri virustyyppiä, RHD1 ja RHD2. RHD1-virus aiheuttaa äkkikuoleman, ainoa näkyvä merkki voi olla verinen vuoto kuolleen kanin nenästä. Suomessa leviävä RHD2-tyypin virus sen sijaan aiheuttaa kanille esimerkiksi apaattisuutta, kuumetta, ruokahaluttomuutta, mahdollisesti neurologia oireita ja hengitysvaikeuksia. Osalle kaneista tulee keltaisuutta, sillä virus tuhoaa maksakudosta. Myös äkkikuolema ilman mitään ennakko-oireita on mahdollinen.

Tauti on erittäin tarttuva. Se leviää suorassa kontaktissa eritteiden mukana, mutta myös epäsuora tartunta esimerkiksi ruuan mukana on mahdollinen. Joidenkin lähteiden mukaan myös hyönteiset, kuten esimerkiksi hyttyset, voivat toimia taudinlevittäjinä. Käytännössä siis luonnosta kerätty tuoreruokakin voi aiheuttaa sairastumisriskin. Taudin itämisaika on noin 1-5 vuorokautta, usein sairastuneet kanit kuolevat jo 1-2 vuorokauden kuluttua oireiden huomaamisesta. Virus on äärimmäisen kestävä, se säilyy ympäristössä useita viikkoja, ja lisäksi sillä on hyvä kylmän- ja kuumansietokyky. Tästä syystä myös ihminen voi toimia taudin levittäjänä, sillä virus voi kulkeutua vaikkapa kengänpohjissa.

Tautiin ei ole parannuskeinoa, oireilevia kaneja voidaan ainoastaan tukihoitaa, mutta kuolleisuus sairastuneilla on siitä huolimatta suuri. Tauti voidaan todentaa ainoastaan ruumiinavauksella.

RHD:ta vastaan on kehitetty rokote, joka antaa kanille suojan tartuntaa vastaan. Rokote voidaan antaa yli 10-viikkoisille kaneille ja se tulee uusia vuosittain parhaimman rokotesuojan saavuttamiseksi. Kevään 2020 kuluessa myös meille Hiskinmäelle on tulossa kanien rokotteita!