Lämpöisellä kelillä kyynpuremat ovat tavallisia koirilla ja niitä on joskus myös kissoilla. Koirilla kyynpurema on yleensä kuonossa, pään alueella tai etutassuissa. Kissoilla kyynpurema on usein etutassussa. Kyy yleensä väistää ihmistä tai eläintä, mutta koirien ja kissojen ympäristön tutkimisinto, koirien nopeat liikkeet ja kissojen hiljainen hiipiminen voi yllättää kyyn puolustamaan itseään puremalla.
Kyynpureman aiheuttama vaurio riippuu eläimen elimistöön joutuneen myrkyn määrästä. Joskus kyseessä voi olla kuiva purema, jolloin kyy ei ruiskuta myrkkyä kohteeseen.
Kyyn myrkky sisältää valkuaisaineita, joilla on hajotessaan myrkytysvaikutus munuaisiin ja muihin sisäelimiin. Myrkky voi vaurioittaa myös sydänlihasta ja häiritä verenhyytymistä. Tärkein hoito on nopeasti aloitettu suonensisäinen nesteytys, jolla edesautetaan munuaisten toimintaa. Kyytableteista ei ole merkittävää apua, niiden sisältämä kortisoni voi jopa huonontaa munuaisten selviytymistä myrkystä. Nesteytyksen lisäksi kyyn pureman hoitoon kuuluu kivunlievitys, koska purema on usein erittäin kipeä. Kipulääkkeenä käytetään opiaattipohjaisia lääkkeitä, jotka eivät rasita munuaisia toisin kuin tavanomaiset tulehduskipulääkkeet. Joskus purema-alue saattaa tulehtua ja turvotus on voimakasta. Hoitona käytetään tarvittaessa myös antibioottikuuria. Lisäksi klinikalla aloitetaan mahansuojalääkitys, koska kyynmyrkky aiheuttaa mahalaukun limakalvon ärsytystä. Jos potilaalla on hengenahdistus ja henkeä uhkaava kudosturvotus, voi hydrokortisonista olla apua, mutta tällainen tila vaatii aina eläinlääkärin hoitoa.
Potilaalta tarkistetaan verestä munuaisarvot, punasolujen prosentuaalinen osuus (hematokriitti) ja valkuaisarvo.
Tarvittaessa vakavimmissa puremissa voidaan käyttää vastaseerumia käärmeenpuremaan. Vastaseerumi hillitsee oireita ja nopeuttaa parantumista.
Ensiapu kyynpuremassa
- pidä puremakohta tai potilas mahdollisimman liikkumattomana
- älä anna tulehduskipulääkettä tai kortisonitabletteja (kyytabletti tai käärmetabletti)
- ota yhteyttä eläinlääkäriin tai lähde potilaan kanssa eläinlääkärille ja soita tulostasi matkalta