Lemmikin tullessa hammashoitoon, eläinlääkäri arvioi ensimmäisenä eläimen kunnon ja kuuntelee sydämen. Jos lemmikillä on perussairauksia tai jatkuvia lääkityksiä, niistä on hyvä kertoa etukäteen jo aikaa varattaessa. Korkea ikä tai perussairaus ei sinänsä ole este toimenpiteelle, mutta ne otetaan huomioon mm. anestesian suunnittelussa. Kerro ajoissa henkilökunnalle, jos olet huomannut lemmikin voinnissa lähiaikoina jotain poikkeavaa.
Yleistutkimuksen jälkeen potilas saa esirauhoitteen pistoksena lihakseen. Rauhoitetulle potilaalle laitetaan suoniyhteys, jonka kautta voidaan antaa tarvittavia lääkityksiä. Lisäksi potilaat saavat suonensisäistä nestehoitoa koko toimenpiteen ja heräämisen ajan. Kanyloinnin yhteydessä otetaan verinäyte, josta kaikilta anestesiapotilailta tutkitaan punasoluarvo hematokriitti, proteiiniarvo ja munuaisarvoja. Anestesiaverinäytteillä pyrimme saamaan lisätietoa eläimen nestetasapainosta ja perusterveydentilasta.
Potilas on hammaskivenpoiston ajan inhalaatioanestesiassa. Potilas intuboidaan eli sille laitetaan hengitysputki. Sen kautta hapen ja anesteetin l. ”nukutusaineen” seosta annostellaan suoraan potilaan keuhkoihin. Näin anestesian tasoa on helppo säädellä nopeasti ja turvallisesti. Näin myös riittävä hapensaanti toimenpiteen aikana varmistetaan.
Jos hammaskiveä on kertynyt lievästikin, se kannattaa poistaa. Todennäköisesti hammaskiveä on tällöin jo ientaskuissa. Sopiva hampaiden puhdistusväli voi olla ½ – 1½ vuoden välein riippuen yksilöllisestä tarpeesta. Hammaskivi poistetaan ultraäänilaitteen avulla hampaiden kaikilta pinnoilta ja myös ientaskuista. Jos vain näkyvä hammaskivi poistetaan, poistuu pelkkä kosmeettinen haitta. Ientaskuissa oleva bakteerimassa ja hammaskivi pitävät yllä tulehdusta hampaan kiinnityskudoksessa. Kudos alkaa löystyä ja jos asialle ei tehdä mitään, lopulta hammas alkaa heilua ja pahimmillaan irtoaa. Tila aiheuttaa tietysti potilaalle kipua ja jatkuva tulehdus rasittaa elimistöä.
Hammaskiven poiston jälkeen hampaiden pinnat kiillotetaan hiovalla tahnalle. Kun hampaan pinta on puhdas ja sileä, siihen ei niin helposti ala kertyä hammaskiveksi kehittyvää plakkia. Hampaiden puhdistuksen jälkeen eläinlääkäri suorittaa potilaalle hammastarkastuksen eli tarkistaa suuontelon ja jokaisen hampaan yksitellen. Tämän perusteella arvioidaan jatkotoimenpiteiden tarve ja suunnitellaan sopiva hoitoväli kyseiselle potilaalle.
Potilaan heräämistä seurataan eläinsairaalassa heräämössä. Kun lemmikki on herännyt, se on valmis lähtemään kotiin. Matkan ajan ja kotona lemmikin lämpöisenä pysymisestä huolehditaan erityisesti. Kotonakin on hyvä vielä peitellä lemmikki lattiatasoon lämpimälle alustalle, jos se suostuu näin pötköttelemään. Ruokaa ja juomaa tarjotaan vasta, kun potilas on kunnolla herännyt.
Alla facebook-linkki, josta saat vinkkejä lemmikin hampaiden harjaukseen:
https://www.facebook.com/664782503689303/videos/903037993197085/